nuffnang ad

Tuesday, February 23, 2010

Jambu MaduLima tahun lepas saya membeli anak pokok jambu madu dari sebuah nurseri yang berdekatan. Dua tahun lepas pokok jambu ni mula berbunga dan berbuah. Seronoknya.. Tapi, buah yang terhasil kecil-kecil dan belum sempat masak, buahnya mula jatuh berguguran. Macamana ni.. Selalu geram tengok buah jambu yang dijual di gerai-gerai buah yang merah,besar dan sedap rasanya.

Akhirnya saya mendapat satu cara untuk mendapat hasil buah jambu yang lebih baik. Selepas bunganya berkembang dan apabila putik buah sudah terbentuk , gunakan plastik ( yang biasa digunakan semasa membeli-belah ) bersaiz sederhana untuk membungkus putik buah tadi. Ikat tangkai plastik pada dahan berhampiran tangkai buah. Guntingkan sedikit di bahagian bawah plastik untuk mengelakkan air hujan yang masuk ke dalam plastik daripada bertakung.

Kaedah ini dapat menghasilkan buah jambu yang lebih besar saiznya, isinya lebih banyak kandungan air ( juicy ) ( bungkusan plastik tadi dapat mengurangkan kehilangan air dari buah) , rangup dan dapat mengelakkan dari serangan serangga perosak seperti lalat buah. Cubalah..! Jika anda ada cara-cara lain untuk mendapat hasil buah-buahan yang lebih baik, sila berkongsi dengan pembaca yang lain.

No comments:

Post a Comment