nuffnang ad

Thursday, December 03, 2009

Durian ( The King of Fruits )

Durian ( Durio zibethinus ) dari Famili Malvaceae dipercayai berasal dari Brunei , Malaysia dan Indonesia. Durian juga boleh didapati di Thailand, yang merupakan negara paling banyak menghasilkan durian. Buah durian mempunyai kulit yang tebal, keras dan berduri. Buah durian berwarna hijau dan bertukar warna kepada perang kekuningan apabila masak. Isinya berwarna dari kekuningan hingga ke warna merah, bagi sesetengah spesies. Rasa isinya lemak manis dan mempunyai bau yang unik. Selain dari dimakan seperti buah-buahan yang lain, durian juga boleh dimakan bersama pulut dan santan ( Pulut durian ), sebagai sambal durian ( tempoyak ) , juga boleh dibuat dodol ( lempuk durian ) , pengat durian, wajik durian atau ditambah dalam budu dan dimakan bersama ulam-ulaman. Tempoyak iaitu isi durian yang ditambah garam dan diperam ( fermented ), boleh dimakan sebagai sambal atau ditambah dalam masakan. Antara masakan Melayu terkenal yang ditambah tempoyak ialah Gulai Tempoyak Ikan Patin, Ikan Lampan Masak Tempoyak dan Pucuk Ubi Kayu Masak Lemak Tempoyak. Sedapnya....

1 comment:

  1. buah yang paling enak untuk disantap,,
    Pertumbuhan buah dan pohon nya juga lama, jadi kalo mau makan durian nunggu musimnya dulu..

    ReplyDelete